Tandlakare Ungern 12 Revay out Budapest

Tandkronor – Tandvård utomlands

Tandkronor

En tandkrona kan vara av metall, krom-kobolt, eller nickelkrom porslin. De tandkronor som idag används är antingen porslin bränd över metall eller porslinskronor (även kallad helkeramiska kronor). När det gäller porslin (den senare kategorin)så finns det olika kvalitetsnivåer.

På Helvetic Clinics, använder vi de bästa materialen inom dentala porslin, vilket är zirkonium eller E-max kronor.

Metallkeramiska kronor

Som namnet antyder, metallkeramiska kronor, även känd som PFM (porslin smält på metall), består av en metallbas som är täckt med porslin. Metallen, i detta fall, är inte synlig. Den främsta fördelen med porslinkrona smält över metall är priset, den är billigare än en helporslinskrona. Den andra fördelen med PFM-kronan är kvaliteten. Du kommer aldrig att stöta på problem när det gäller hållbarheten i denna typ av krona. Det finns dock en nackdel: att med tiden (ca 2-5 år) och beroende på individen, kommer tandköttet att dra sig tillbaka och blotta tandhalsen mer och mer. Om så är fallet så kommer det även blotta en mörk linje ifall du har metallkeramiska kronor. Detta kan ge en oönskad estetisk effekt.

Kronor

Zirkonium kronor

Helkeramisk krona, Zirkonium krona

Zirkoniumkronan innehåller inte någon grå metall. Så, till skillnad från PFM, kommer du inte att se den exponerade basen när tandköttet börjar dra sig tillbaka. I det här fallet, åtminstone ur en kosmetisk synvinkel har zirkonium kronan en klar fördel gentemot den metallkeramiska kronan. Den enda nackdelen är priset, eftersom det är dyrare än den metallkeramiska kronan.

E-MAX Kronan

E-MAX Kronan tillhör den absoluta toppen vad gäller modern tandvård.

E-Max är en helkeramisk krona som är känd för sin hållbarhet och estetik. Denna typ av krona och zirkonium-kronan mest kända på grund av deras mycket estetiska egenskaper.

E-MAX kronan är gjord av keramik med en attraktiv genomskinlig färg, Materialet är utformat för att ge mycket god stabilitet och hållbarhet. Kronan består av en enda keramisk del av ämnet Litium dislikat. Litium disilikat är ett material som är valt för sin hårdhet, grumlighet och stabilitet. Detta är en ganska populär produkt.

Dessutom betraktas E-MAX kronan som en milstolpe i den tekniska utvecklingen av den moderna tandvården. Detta innebär att man får en krona av glaskeramiskt material som inte bara är hårt och hållbart, men den har en subtil och ett milt utseende.

Kronan bedöms som det bästa valet för att samexistera med dina naturliga tänder. Den transparanta färgen och den realistiska formen gör att dessa kronor gifter sig med dina egna tänder, ”de blir ett”. I motsats till metallkeramiska kronor – så undviks en oattraktiv grå linje på kanten av kronan som kan uppstå senare mellan den och tandköttet. Under åren tenderar tandköttet och tandbenet att krympa oc dra sig tillbaka, det är då en ljusgrå frans kan uppträda i botten av tanden eller kring kronans nederkant.

E-Max kronor är stabila, långvariga och löper mindre risk att brytas jämfört med många andra typer av kronor. Den enda kända nackdelen är priset på kronan. Tyvärr är denna premium-kronan dyrare än alla andra kronor.

Varför vi undviker att använda Procera

Vi inser att Procera är en produkt på marknaden, men vi rekommenderar inte den. Procera är ett varumärke av keramik som används inom industrin och förespråkar för hårdheten av kronan i jämförelse med andra kronor. Den vetenskapliga studien utförd på University of Saskatchewan i Kanada jämför tre kronor: E-max, PFM-kronan, och helkeramiska Procera-kronan. Studien konstaterar att e-max kronor är starkare och tåligare och det är osannolikt att sprickor eller frakturer i jämförelse med många andra typer av kronor skulle uppstå. De är också mindre känsliga för flisning och sprickbildning. Du kan läsa om studien här.

Cementering av krona

En krona kan placeras på antingen en levande eller död tand.

Olika typer av kronor: Din tandläkare kommer normalt låta dig veta vad alternativen är så att du kan välja.

Tandberedning: Om tandroten är intakt men den synliga delen av tanden har försvunnit, då är det oftast nödvändigt att rotbehandla tanden och tillverka ett stift som skruvas eller cementeras in i roten. När stiftet är på plats, kommer tandläkaren placera kronan på stiftet.

Om tanden ovanför roten är kvar, är det kanske inte nödvändigt att behandla rotkanalen. I detta fall preparerar tandläkaren tanden genom slipning, sedan görs ett avtryck, och sedan placerar man kronan direkt på tanden utan användning av ett stift.

Implantat

En krona kan placeras på ett implantat eller, om tanden tillåter det, direkt på tanden själv. Men om en tandutdragning är nödvändig, då kommer din tandläkare att sätta in implantatet och efter fyra till sex månaders läkningstid innan du kan sätta dit en krona. Under denna läketid, finns det typiskt nog ett tomt utrymme där implantatet ska sättas in. Så är också fallet om en krona placeras på en befintlig tand; under den tidsperioden behöver laboratoriet tid att förbereda kronan, då kommer det att finnas ett tomt utrymme mellan tänderna. Naturligtvis, om utrymmet ligger vid framtänderna så kommer vi inte låta patienten gå tandlös under läkeperioden. Därför kommer vi att tillverka tillfälliga kronor som kommer att fylla glappet mellan tänderna tills den slutliga kronan är klar. Om tanden i fråga är i bakre delen av munnen, är det möjligt att leva med en saknad tand i väntan på att den slutliga kronan placeras.

Varaktigheten för en krona

Livslängden på en tandkrona varierar avsevärt. Med bra underhåll och om patienten bibehåller oklanderlig hygien, kan det vara allt mellan 30-40 år, och ibland under en livstid. Viktiga element som påverkar hållbarheten av en krona beror på kvaliteten av den praktiserande läkaren, den tandtekniker, och kvaliteten på material som används.

Du förtjänar det bästa! Helvetic Clinics, Bästa tandbehandlingarna utomlands

Varför välja Helvetic Clinics

Rankad som nr. 1 i Europa

Certifikationer

Patienternas kommentarer

Helvetic Clinics och Unicef

Call Now ButtonRING NU